13 Aralık 2013 Cuma

Roma - Başkoymuşum İtalyamın Yoluna Part I

            Merhabalar, normalde gezi yazisi pek beceremem zira tum gezmelerim masam ile buzdolabi arasinda oldugu icin o denli kisa bir maceranin pek ilgi cekici oldugunu zannetmiyorum. Ancak bu sefer gercek anlamda bir gezi gerceklestirdim.  Bu yazimda Roma'dan bahsetmek ve bi' kac ufak seyahat tricki vermek istiyorum. Bu yaziyi kaleme ( klavyeye ?) almamin sebebi, henuz bilgiler taze iken okurlarimla paylasmak. Yoksa kotu hafizamin bunda herhangi bir etkisi yok. Her neyse lafi cok uzatmadan maddeler halinde Roma denen sehr-i harikayi inceleyelim.

  - Konaklama konusunda sayisiz secenek var, ama hostelleri iyi arastirmaniz lazim zira cogu hintli arkadaslar tarafindan isletilmekte ve musterilerini pek takmamaktalar. O yuzden olabildigince tripadvisor, hostelbookers gibi sitelerde iyi ortalamali yerleri secmeye calisin . Vereceginiz o ekstra bir kac yuro (?) ilerleyen zamanlarda hayatinizi oldukca kolaylastirabilir zira odada calismayan bir buzdolabi, sac kurutma makinasi ve sinirli bir hintli hostel sahibiyle kalabilirsiniz benden soylemesi. Lokasyon olarak Roma termini civari kalmaya calisin zira tum onemli yerler o cevrede ayni zamanda tren, sehir ici ve shuffle otobusleri de o cevreden kalkiyor.

  - Sehirde yuksek oranda bir gocmen nufus var cogu kendi ekmeginde zararsiz insanlar, ama laftan anlamiyorlar. Yapiskanli oyuncak ve havaya atmali tutmali oyuncak ( tabir edememek ) satmaya calisan pakistanli abiler ozellikle laf anlamiyorlar. Bir tanesi pantheon karsisinda romantik yemek yiyen cifte yapiskanli oyuncak satmaya calisti. Oteki +60 yas japon turist kafilesine havaya atmali oyuncak satmaya calisti. Gercekten ticari zekalari oldukca dusuk. Gideceginiz tum tarihi mekanlarda kendilerine rastlamaniz mumkun. COLOSSEUM CEVRESINDEKI ROMA ASKERLERINDEN UZAK DURUN. Bakin buyuk yazdim burayi. Ciddi anlamda uzak durun zira 2 tane dandik poz icin 10 euro gibi sacma bir para isteyebiliyorlar. Vermemezlikte edemiyorsun zira 3 tane kalipli boylu poslu abi kendileri ( uhuhu gitti 10 eurom lan ). Gec saatlerde ozellikle gar cevresinde inanilmaz bir evsiz toplulugu var. O bolgelerden olabildigince dikkatli gecmekte fayda var zira en cok sucun islendigi bolgeler gar cevresi. Gasptan cok yankesicilik mevcut. Onun disinda toplu tasima kullanirsaniz cuzdaninizi olabildigince ic ceplerinizde tasimaya calisin. Kendi adima bir kac kere kalcamin hafif dokunuslarla oksandigina sahit oldum. Bu durumun sizinde hosunuza gidecegini pek sanmiyorum ( lan yoksa ? ) o yuzden siz siz olun cuzdaninizi, cantanizi saglama alin.

                                           Lanet olsun senin gibi askere! ( Temsili Resim )

  - Yemek yemek icin önemli anitlarin yakinlarindaki yerlerden ve turist menulerinden olabildigince uzak durun cunku ufak tefek italyan lokantalarında ayni yemeğin 2 kat buyugunu yari fiyata bulabilirsiniz. Ancak servis hizmeti dedikleri dandik bir uygulama var. Ne söylersen söyle kişi başı en az 2 euro servis ücreti alıyor hayın italyanlar. Her mutfaktan yemek bulmak mumkun ancak italyadasiniz gidip kebap yemeyin lutfen. ( bunu yazan kisi 2 gun kebapcidan cikmadi ) Olabildigince lokal insanlarin gittigi yerlere gitmeye calisin , Trastevere bolgesine gidin old town'u gezin oradaki lokantalari deneyin. Tam old town'un sonunda bir tane paninici var orada yiyin inanılmaz lezzetli. Domuz konusunda sıkıntınız yoksa Spagetti alla carbonara'yı kesinlikle deneyin. Aynı zamanda calzone ve risotto yemeden gelmeyin.

  - Biz sezon dışında gittiğimiz için vatikan, collosseum gibi önemli yerlerde sıra bile beklemeden direk girdik içeri ancak bahar- yaz aylarında gitmeyi planlıyorsanız, kesinlikle internetten rezervasyon yaptırın zira bir müzeye gireceğim diye 3 saat ayakta dikilmek zorunda kalabilirsiniz. Onun dışında gittiğiniz yerlerde olabildiğince orası hakkında bilgi almaya çalışın. Kendi adıma zerre bilgi almadan sığır gibi gezdim koca romayı, şimdi it gibi pişmanım. Siz siz olun benim gibi sığır olmayın.

  - Olabildiğince yürüyerek gezmeye çalışın şehri, zaten çoğu önemli mekan hep dip dibe, ayrıca otobüs metroda kalabalığı boşuna çekmeyin. Otobüs kartları çok pahalı değil, 100 dakikalık aktarma yapma hakkı var. Çevredeki gazete bayiilerinden temin edebiliyorsunuz. Ancak özellikle 64 ve 40 numaralı otobüsler yankesici dolu, o yüzden ekstra dikkat etmekte fayda var.

  - Sırf vatikan çevresine 1 gün ayırmanızı öneriyorum zira San Pietro Kilisesi bile başlı başına iman sebebi. Aynı zamanda sistine şapeli de orada. İnanılmaz bir tavanı var tüm gün bile oturabilir insan orada. Gitmişken çatısına çıkın, romanın en güzel panaromik noktası orası. Ancak yükseklik korkusu ve dar alan korkusu olan biriyseniz çıkarken çok dikkat edin. Benim gibi kalp krizi geçirme noktasına ulaşabilirsiniz, o merdivenleri çıkarken tüm papalara tüm katolik dinine tüm roma imparatorlarına bir güzel methiyeler düzmüştüm.

Michelangelo'ya iman sebebi 

      Uzun lafın kısası, barselona, amsterdam, berlin gibi direk gezilecek bir şehir değil önceden okuyup araştırıp öyle gezmek gerekiyor. O yüzden uzun uzun araştırın öyle gidin. Zira başka türlü bir manası kalmıyor güzelim şehir mundar oluyor. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, ciao sevgili okur.
Stairway to Heaven ( Temsili Resim )

6 yorum:

  1. paylasim icin tesekkurler hocam. 2 hafta sonra falan roma'da olacagim da acaba tavsiye ettiginiz bir hostel var mi hem uygun hem istasyona yakin hem de hintlilerin tecavuzune kalmayacagim? ayrica roma disinda baska bir sehre gitmeyi planliyorum ancak gunlerim cok kisitli 5 gun kadar nereyi onerirsiniz ve hangi vasita ile?

    YanıtlaSil
  2. Ne demek. Sorularına gelecek olursak

    http://www.tripadvisor.com.tr/Hotel_Review-g187791-d632879-Reviews-Funny_Palace-Rome_Lazio.html

    Burası bizim Romada kaldığımız hostel. Hem fiyatı uygun, hemde her konuda yardımcı oluyorlar. Gittiğinde sana bir plan çıkartıyorlar zaten onu takip edersen hemen hemen her şeyi görüyorsun. 3 gün zor yetmişti bizim için Roma'da. Ama gitmişken Floransa'yı da gör derim. Ben orayı Roma'dan da çok sevmiştim. Ulaşım olarak genelde tren kullandık biz şehirler arasında. Hatta Floransa'da Pisa'ya günübirlik bile gidebilirsin. Milanoya Venedik'e hiç bulaşma derim 5 gün için. Roma - Floransa - Pisa bence uygun 5 gün için. Başka soruların olursa gene buradayım. İyi yolculuklar :)

    YanıtlaSil
  3. tesekkurler hocam milano vardi aklimda ancak simdi caydim. trenle her yere ulasim mumkunmus. roma-floransa arasi trenle 1 bucuk saat kadar suruyormus google mapin soyledigine gore tabii sabah saatindeki tren oyle. su hoteli buldum http://www.hotelsclick.com/hotels/Acropoli/14059/customer_reviews.html uygun gorunuyor termini garina da yakinmis, bilemedim simdi. bir de su muzeler icin ne kadarlik bir butce ayirmak gerek? yani siradisi olanlar icin diyelim hepsine zaten gunlerim yetmez :)

    YanıtlaSil
  4. Fiyat olarak biraz daha yüksek bi hotel ama yeri çok iyiymiş. Sen bilirsin tabi hocam, fena bir yer gibi durmuyor. Floransa'ya gideceksen 20 euroya bilet bulabiliyorsun yaklaşık 1- 1.5 saat suruyor zaten. Roma'daki müzeler için konuşursam belli başlılarına gidersen ortalama 70-80 euro gider sırf collesium 15 euro civarıydı sanırım. Floransa ise bu rakam çok rahat 100 euroya yaklaşır, ama değiyor. Ama benden sana tavsiye gitmeden önce iyice araştır tarihlerini önemli yerlerin daha bi keyifli geçer yolculuğun. Ha bi de önüne gelen her kiliseye girme. Belli başlıları önemli, ötekilere niye girdim boşa para verdim diye yanarsın :D

    YanıtlaSil
  5. euro su an ucmus durumda bakalim geri donebilecek miyim :D pass gibi bir sey varmis hocam 2 muze ziyareti(ucretsiz) ve ulasim araclarini ucretsiz kullanilabiliyormus dogru mudur hic rastladiniz mi oyle bir seye? bir de hic italyanca konusmaya gerek kaliyor mu herhangi bir yerde?

    YanıtlaSil
  6. Evet pass diye bir şey varmış ama tam ayrıntılarını bilmiyorum ya şimdi yalan söylemek gibi olmasın. Kuzenim bahsediyordu. Ulaşım araçları konusunda da hop in hop off tur otobusleri var günlük bilet alınca çok ucuza geliyor hemde bilgi alıyorsun işte içeride onları öneririm. İtalyanların ingilizceleri berbat ama el kol hareketleriyle anlaşılıyor ya zaten çok sıkıntı çıkmadı bizde en azından.

    YanıtlaSil